Vaders

Gefelicteerd, je wordt papa!

Voor aanstaande vaders kan de zwangerschap een bijzondere, maar ook een spannende tijd zijn.   Soms wordt de rol van de vader nog wel eens onderschat. Als vader kun je juist in deze intense periode veel steun bieden! We betrekken jullie graag bij het hele proces.

Wij merken in de praktijk dat aanstaande papa’s ook veel vragen hebben over de zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Je bent van harte welkom om mee te komen naar het spreekuur, zodat we deze kunnen beantwoorden.

Bevallingstips voor papa’s!

Hierdoor wordt je vrouw niet afgeleid. Dan blijven de hormonen goed stromen, waardoor de bevalling kan vorderen. Zorg vooral in de eerste fase van de bevalling voor rust en ontspanning, ook bij jezelf, want zo sparen jullie energie voor wat komen gaat.

Het kan zijn je vrouw het fijn vind om tegen je aan te hangen tijdens de weeën of in je handen te knijpen (doe je ringen op tijd af!). Blijf dicht bij haar in de buurt en luister naar haar wensen. Soms kan het prettig zijn op bij weeën stevige druk te geven in haar onderrug.

Misschien heb je samen met je vrouw een zwangerschapscursus gevolgd en ademhalingstechnieken geleerd. Het kan helpen als je voordoet hoe ze moet puffen, zodat ze jou als houvast heeft.
Ook kan het zijn dat je vrouw het tijdens de bevalling even niet meer ziet zitten. Het is dan goed om haar op te beuren en stimuleren om door te zetten. Geef haar complimentjes!

Een vrouw is vaak in haarzelf gekeerd tijdens de bevalling om zich te concentreren. Dit is volkomen normaal en hier hoef je niet van te schrikken. Ook weten de meeste vrouwen goed wat ze wel en niet willen. Luister goed naar haar en help met de communicatie met anderen.

Vooral aan het begin van de bevalling zal je vrouw je waarschijnlijk nodig hebben. Vraag regelmatig of je iets voor haar kunt doen; een koud washandje, wat eten of drinken, helpen met douchen of in bad gaan. Je kunt je erg machteloos voelen, maar door simpelweg aanwezig te zijn kun je je vrouw al enorm steunen!

Leestips

Aanpakken voor aanstaande vaders – David Borman
David Borman, verloskundige, onderzoeker en trainer, ontwikkelde de vadercursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Hij geeft in zijn boek handvatten en praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.

Tuurlijk schatje – Jasper Rombout
Een ‘hulpboek’ voor aanstaande vaders, met een flinke dosis humor.

Vaders zijn ook zwanger – Mark Schell
Dit boek beschrijft in luchtige en klare mannentaal wat er allemaal kan gebeuren in en rond de zwangerschap, inclusief waardevolle tips.

Babymanagement voor mannen – Henk Hanssen
Informatief, maar met veel humor geschreven en een gelikte en komische vormgeving.

Online Cursus voor aanstaande vaders

Als aanstaande vader komt er een hoop op je af en moet je het maar een beetje uitzoeken. Waarom moet elke vader dat opnieuw doen? Waarom zou je niet profiteren van het feit dat er voor jou al vaders zijn geweest die het allemaal hebben uitgezocht? Daarom is de online cursus Mankind opgestart, de informatie op één plek gebundeld en gepresenteerd op een manier die ook nog eens leuk is. Hieronder de link naar de website:

De beste voorbereiding op het vaderschap – Welcome to mankind