Bevalling
welkom in de wereld
Vanaf ongeveer 30 weken zwangerschap gaan we voorlichting geven over de bevalling. Ook verwijzen we voor informatie over de bevalling naar de website www.deverloskundige.nl. Via deze site zijn verschillende folders over de bevalling te downloaden. Verder kun je op deze website ook een format vinden van een geboorteplan. Mocht je een geboorteplan willen maken, kunt je eventueel dit format gebruiken. Het geboorteplan bespreken we rond 36 weken zwangerschap op de praktijk tijdens het spreekuur. Tijdens dit gesprek wordt meer uitleg gegeven over de bevalling en belinstructies als jullie denken dat de bevalling begonnen is. Ook geven we informatie over de plaats van de bevalling en kijken we samen wat voor jullie prettig is. Soms geven we op het spreekuur een advies daarover. Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis: een verloskundige van ons team is erbij om jullie te begeleiden. We worden daarbij geassisteerd door een kraamverzorgster.
Wij geven als verloskundigenpraktijk ook een voorlichtingsavond over alle ins en outs rondom bevallen. Als je interesse hebt, meld je aan bij de assistente of geef het aan op het spreekuur.
MijnVerloskundige Middelburg en omstreken is 24 uur per dag bereikbaar op het spoednummer (0118-743120)
Als je in het ziekenhuis in Goes gaat bevallen onder begeleiding van de gynaecoloog, volg dan de belinstructies van het ziekenhuis op en neem rechtstreeks contact op met het ziekenhuis als je vragen hebt of je bevalling begonnen is.
Bel instructies vanaf 37 weken
Belangrijk: wanneer je denkt dat de bevalling voor de 37 weken begint, bel ons dan meteen.
Weeën
- Voorweeën: deze zijn onregelmatig en kortdurend (minder dan een minuut). Voorweeën zorgen in principe niet voor ontsluiting, wel voor verweking/indaling en oefening van de baarmoeder. Probeer gedurende 30-60 minuten een warme douche, kruik en/of eventueel paracetamol in te nemen, hierna zakken voorweeën vaak af.
Figuur 1
- Ontsluitingsweeën: deze zijn regelmatig en duren minimaal 1 minuut.
Wanneer het jullie eerste kindje is, dan kunnen jullie wachten tot de weeën gedurende 1 uur om de 3 minuten komen.
Wanneer het niet jullie eerste kindje is, bel dan de verloskundige als de weeën gedurende 1 uur om de 5 minuten komen.
Figuur 2
Figuur 3
Gebroken vliezen
Als je denkt dat de vliezen gebroken zijn, probeer dan wat vruchtwater op te vangen of bewaar het ondergoed/laken. Wanneer jullie ons bellen vragen wij als eerste hoe de kleur van het vruchtwater is – dit hoort helder of wat rozig van kleur te zijn – en of het hoofdje van de baby bij de laatste controle goed was ingedaald. Als dit inderdaad zo is en je hebt nog geen weeën dan spreken wij met jullie af wanneer we thuis langskomen.
Is het hoofdje van de baby niet ingedaald, ga dan liggen. Wij komen dan eerst bij je langs om te beoordelen of het hoofdje goed in het bekken zit. Meestal is dat het geval en dan kun je verder de bevalling afwachten.
Ruim vaginaal bloedverlies
Heb je bloedverlies bel dan altijd even met je verloskundige. Vaak is het een eerste teken dat de bevalling begonnen is. Het is goed dat de verloskundige op de hoogte is.
Over de uitgerekende datum heen
De vermoedelijke bevaldatum is op basis van de termijnecho vastgesteld. Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na 42 weken ben je overtijd.
Informatie over ‘overtijd’ kunnen jullie vinden op onderstaande website. Daarnaast geven wij jullie informatie over dit onderwerp en over strippen tijdens het spreekuur rond 39 weken zwangerschap.
http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/36/overtijd/
Handige folders rondom bevallen
Bij deze website vind je handige informatie rondom bevallen: Bevallen – de Verloskundige (KNOV)
De brochures die je op deze website kan bekijken bespreken we op het spreekuur. Deze folders gaan over hoe je je het beste kan voorbereiden op je bevalling, welke houdingen je kan aannemen tijdens je weeën en over manieren om de weeënpijn met steun van je partner en verloskundige op te vangen. Ook wordt daarin uitleg gegeven over hoe water en bepaalde houdingen je kunnen helpen de weeën op te vangen en een gedeelte gaat over medicinale pijnstilling zoals de ruggenprik.
In het laatste gedeelte van je zwangerschap komt de bevalling tijdens elke controle wel even aan de orde. Hierbij worden jullie vragen en wensen uitgebreid besproken. Wij vinden het belangrijk om goed naar jullie te luisteren, een plan op te stellen en samen met jullie vol vertrouwen de bevalling in te gaan!