Kinderwens

altijd goed voorbereid zijn
foto baby

Al vóór een eventuele zwangerschap kun je bij MijnVerloskundige Middelburg en omstreken terecht voor een kinderwensconsult. Dit consult is speciaal voor vrouwen en partners die voorafgaand aan de zwangerschap meer informatie willen om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen. Door middel van het kinderwensconsult kunnen behandeling en adviezen op tijd worden gegeven.

Tijdens het consult wordt uitleg gegeven over de volgende onderwerpen:

 • het slikken van foliumzuur
 • gevarieerd en gezond eten
 • medicijngebruik
 • aandoeningen, ziektes of andere risicofactoren in de familie
 • schadelijke gevolgen van alcohol, nicotine- en drugsgebruik
 • je levensstijl
 • voorkomen van stress
 • sporten
 • werk
 • vruchtbaarheid
 • eerdere zwangerschappen
 • Het ouderschap
 • gezond gebit (in verband met een verhoogde kans op vroeggeboorte of een hoge bloeddruk bij slecht tandvlees)

Het is handig om vooraf aan dit consult de volgende website te bekijken en de vragenlijst in te vullen: https://www.zwangerwijzer.nl/
Door deze ingevulde vragenlijst vooraf aan het consult naar ons te mailen, kunnen wij specifieke aandachtspunten of vragen goed voorbereiden, zodat de afspraak afgestemd is op jullie behoeften. Wij kijken samen met jullie wat de best passende zorg is.

Vruchtbaarheid

Iedereen met een kinderwens wil het liefst zo snel mogelijk zwanger worden, maar soms lukt dat helaas niet. Wanneer je al langer dan één jaar probeert om zwanger te worden, maar een zwangerschap uitblijft, is het raadzaam je bij de huisarts te melden. Indien nodig verwijst de huisarts je door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Voor meer informatie verwijzen we jullie naar deze website: https://www.freya.nl/.

Gezond eten in de Zwangerschap

Het is in de zwangerschap belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Er zijn ook verschillende dingen die je als zwangere niet mag eten en drinken. Via onderstaande links kan je op de site van het Voedingscentrum bekijken hoe je gezond eet in de zwangerschap en wat je wel en niet mag eten.

Voedingssupplementen

Voedingssuplementen
Foliumzuur vermindert de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Voor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptie.

Het is belangrijk om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 12 weken zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Als je een positieve zwangerschapstest hebt en je gebruikt nog geen foliumzuur kan je hier direct mee starten. Na de 12e week van de zwangerschap is het gebruik van foliumzuur niet meer nodig. Ook is het advies om tijdens je hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is belangrijk voor de zwangerschap. Soms lukt het niet om van alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen en zijn er voedingssupplementen nodig. Op de volgende site kan je zelf kijken welke supplementen jij nodig hebt: