Kinderwens

altijd goed voorbereid zijn
foto baby

Al vóór een eventuele zwangerschap kun je bij MijnVerloskundige Middelburg en omstreken terecht voor een kinderwensconsult. Dit consult is speciaal voor vrouwen en partners die voorafgaand aan de zwangerschap meer informatie willen om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen. Door middel van het kinderwensconsult kunnen behandeling en adviezen op tijd worden gegeven.

Tijdens het consult wordt algemene voorlichting gegeven over onder meer vruchtbaarheid, leefstijl, foliumzuur, prenatale screening, bloedonderzoeken, echoscopie en ouderschap.

We vragen we jullie dan ter voorbereiding aan het kinderwensspreekuur deze website te bekijken en de vragenlijst in te vullen: https://www.zwangerwijzer.nl/
Deze vragenlijst kan worden meegenomen naar het consult. We gaan dan in op jullie individuele situatie en geven dan ook informatie op maat over bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen, risicofactoren in de familie of leefstijl.
Het gesprek duurt ongeveer één uur.

Vruchtbaarheid

Iedereen met een kinderwens wil het liefst zo snel mogelijk zwanger worden, maar soms lukt dat helaas niet. Wanneer je al langer dan één jaar probeert om zwanger te worden, maar een zwangerschap uitblijft is het raadzaam je bij de huisarts te melden. Indien nodig verwijst de huisarts je door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Voor meer informatie verwijzen we jullie naar deze website: https://www.freya.nl/.

Foliumzuur

Foliumzuur vermindert de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Voor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptie.

Tabletten met 400 microgram foliumzuur zijn aanbevolen. Na de 10e week van de zwangerschap is het gebruik van foliumzuur niet meer nodig. Na die 10e week van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen gewoon volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen eten. Ook kun je zonder risico foliumzuur-tabletten blijven slikken. Als je het misschien langer hebt doorgeslikt is dat ook geen probleem.

Ook als het lang duurt voordat iemand zwanger is, is het goed om foliumzuur te blijven slikken. Zelfs als het maanden, een jaar of langer duurt om zwanger te worden. Zelfs bij maximaal 1.000 microgram per dag, is er geen risico op een teveel aan foliumzuur.
(Bron Voedingscentrum)