Anticonceptie
Wij bieden als verloskundigenpraktijk ook anticonceptiezorg. Wij hebben gemerkt dat vrouwen het fijn vinden om door de verloskundige begeleid te worden bij de keuze in een anticonceptiemethode. Wij hebben als verloskundige veel kennis en ervaring rondom dit onderwerp en nemen graag de tijd om je voorlichting te geven over de anticonceptiemethode die het best bij jou past. Wij bespreken het onderwerp anticonceptie vaak al in de zwangerschap en komen hierop terug in de kraamtijd. Het plaatsen van een spiraal door de verloskundige zelf is daar een mooie aanvulling op. Ook als je geen kinderen hebt of je bent niet eerder onder zorg geweest bij ons tijdens je zwangerschap, bevalling of kraambed ben je van harte welkom voor een informatiegesprek. Dit gesprek kan telefonisch of bij ons op de praktijk.
Je kunt de praktijk bellen om een afspraak te maken voor een anticonceptie informatiegesprek en/of een spiraalplaatsing. Dit kan via het volgende telefoonnummer: 0118-743121. De assistente vraagt naar je naam, geboortedatum en BSN en maakt een dossier aan. Je kan je ook digitaal aanmelden voor een afspraak met het inschrijfformulier op de website. Je wordt dan teruggebeld door de verloskundige die het spiraal gaat plaatsen. Je ontvangt na dit telefoongesprek via de mail een bericht met informatie hoe de plaatsing verloopt en wat jij zelf vooraf kan doen om de plaatsing zo aangenaam mogelijk te maken. Ook ontvang je een mail van Anticonceptieportaal met een betalingslink om het spiraal te bestellen. Zodra betaling heeft plaatsgevonden wordt de spiraal naar de praktijk verstuurd. De factuur kun je indienen bij de verzekering. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte) van de gemaakte kosten.
MijnVerloskundige Middelburg eo biedt graag deze zorg rondom anticonceptie aan! Maak laagdrempelig een afspraak voor een informatiegesprek of een spiraalplaatsing!
Wij zien jou graag terug bij ons op de praktijk!
Aanbevolen website: Anticonceptie.nl
1. HET HORMOONSPIRAAL
Er bestaan twee soorten hormoonspiralen. De Mirena en de Kyleena. In beiden zit het hormoon progestageen. Het progestageen blokkeert de afgifte van de natuurlijke hormonen in de hypofyse (het hersenaanhangsel) die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren om een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje meer vrijkomt en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden. Bovendien wordt door het progestageen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies zodanig veranderd dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen. Het verschil tussen de Mirena en de Kyleena is de hoeveelheid werkzame stof. De Mirena bevat 52mg Levonorgestrel en de Kyleena spiraal 19,5mg. Vraag uw verloskundige welke het beste bij jou past.
Het grote voordeel van het hormoonspiraal is dat je jarenlang niet aan anticonceptie hoeft te denken. Het beschermt je namelijk 8 jaar (Mirena) of 5 jaar (Kyleena) tegen een zwangerschap. Wanneer je een hormoonspiraal hebt, heb je zelf geen invloed op je menstruatie. Een ongesteldheid overslaan, of uitstellen is niet mogelijk. Soms verandert de menstruatie, meestal wordt het minder of blijft het helemaal weg.
Het hormoonspiraal is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie heeft plaatsgevonden. Indien het niet in deze periode is geplaatst, is het spiraal na een week betrouwbaar. In deze week dient er beschermd seksueel contact plaats te vinden om een zwangerschap te voorkomen.
2. HET KOPERSPIRAAL DE T-SAFE
Het Koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en bevat geen hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%).
Het koperspiraal heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. Het geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Koper maakt zaadcellen inactief. Hierdoor vindt er geen bevruchting plaats. Het spiraal zorgt er ook voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Na plaatsing ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Een koperspiraal werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen.
De T-Safe is ideaal voor vrouwen die anticonceptie wensen zónder hormonen. Je eigen cyclus blijft behouden, wat betekent dat je elke maand gewoon ongesteld wordt. De werking is 10 jaar, waardoor er een lange tijd niet aan anticonceptie gedacht hoeft te worden. De T-Safe is geschikt voor bijna alle vrouwen, vraag uw verloskundige of dit spiraal ook voor jou geschikt is.
Plaatsing van het spiraal
Vóór het plaatsen van het spiraal bekijkt de verloskundige eerst of er geen contra-indicaties zijn om een hormoonspiraal of koperspiraal te plaatsen. Indien deze niet aanwezig zijn, wordt er een afspraak voor de plaatsing van het spiraal ingepland. Indien er wel contra-indicaties zijn, wordt er gekeken naar een andere vorm van anticonceptie.
Het plaatsen duurt een paar minuten. Aan het uiteinde van het spiraal zitten twee dunne draadjes bevestigd. De draadjes zijn later nodig om het spiraal te laten verwijderen.
Na het plaatsen mag je meteen naar huis. De verloskundige geeft informatie over hoe het verder gaat nu je een spiraal hebt en wanneer je moet bellen. Dit wordt verder toegelicht in een mailtje met informatie, die na plaatsing wordt verstuurd, zodat je het allemaal nog eens rustig kunt nalezen. Na 4-6 weken wordt er opnieuw een afspraak ingepland om te controleren of het spiraal goed is blijven zitten. Indien tijdens deze controle de spiraal goed zit, is er geen vervolgcontrole meer nodig.
Inschrijfformulier
Via dit inschrijfformulier kun je je snel en makkelijk bij ons aanmelden. Wij bellen je zo snel mogelijk terug voor een informatiegesprek en het plaatsen van een spiraal.
Wanneer je je aanmeldt voor een spiraal kun je dit aangeven bij het veld ‘opmerkingen’.
Je kunt je ook telefonisch aanmelden via telefoonnummer: 0118 – 743121