Controles

op de praktijk
IMG_1399

De eerste afspraak

Op het moment dat je zes weken zwanger bent, is het tijd voor het maken van de eerste afspraak. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig.

Meld je allereerst telefonisch aan bij de praktijk via telefoonnummer 0118-743121, of via het inschrijfformulier op deze website. Op dit nummer zijn wij te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 13.00 uur. De assistent stelt verschillende vragen, geeft informatie en maakt de eerste afspraak voor de echo en intake.

De eerste controle

Tussen de 7e en 9e week van je zwangerschap kom je bij ons voor je eerste controle. In het begin zijn jouw controles maandelijks. Vanaf 24 weken zwangerschap kom je om de drie weken op controle, vanaf 30 weken zwangerschap om de twee weken en vanaf 36 weken zwangerschap elke week. Indien daar behoefte aan is, wordt van dit schema afgeweken en plannen we extra controles in.

Tijdens de eerste zwangerschapscontrole verzamelen wij vooral belangrijke persoonsgegevens van jou en je partner. We stellen daarna een een persoonlijk zorgplan op voor tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. We geven advies over gezonde voeding en gaan in op alle vragen die jullie hebben. In de handige brochure ‘Zwanger!’ – die je meekrijgt van ons – is veel informatie nog eens terug te lezen. Tevens is belangrijke en betrouwbare informatie te vinden op www.deverloskundige.nl. Dit is een website die alle verloskundigen in Nederland gebruiken om onze zwangeren voor te lichten.

Het is handig als je bij de eerste controle een identiteitsbewijs, verzekeringsbewijs en eventuele medicatie die je gebruikt meeneemt.

De tweede controle

De tweede controle informeren we jullie over de onderzoeken die mogelijk zijn bij je ongeboren kindje. Die onderzoeken noemen we prenatale screening (zie kopje prenatale screening). Verder geven we je formulieren mee voor het bloedonderzoek wat alle zwangeren in Nederland standaard krijgen aangeboden.
Je bloed wordt onderzocht op bloedgroep, rhesusfactor, ijzergehalte, suikergehalte, irregulaire antistoffen en drie verschillende infectieziektes.
Als er iets afwijkends is kunnen we de juiste adviezen geven. Een gedeelte van het laboratorium onderzoek valt onder het eigen risico.

Bij elke controle meten we de bloeddruk. Vanaf 12 weken zwangerschap controleren we de grootte van de baarmoeder en beluisteren we het hartje van jullie kindje. Vanaf 26-28 weken controleren wij de groei van de baarmoeder en kunnen wij ook de ligging van de baby voelen. Tijdens elke controle geven wij passend bij het termijn de informatie die jullie als aanstaande ouders nodig hebben. Ook helpen wij graag bij vragen.

IMG_1389