Controles

op de praktijk
2 (41)

De eerste afspraak

Op het moment dat je zes weken zwanger bent, is het tijd voor het maken van de eerste afspraak. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig.

Meld je allereerst telefonisch aan bij de praktijk via telefoonnummer, of via het inschrijfformulier op deze website. Op dit nummer zijn wij te bereiken van maandag tot en met vrijdag 08.45 tot 12.00 uur. De assistent stelt verschillende vragen, geeft informatie en maakt de eerste afspraak voor de echo en intake.

De eerste controle

Tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap kom je bij ons voor je eerste controle. In totaal bezoek je het spreekuur gemiddeld tien tot twaalf keer.
De eerste twee controles zijn uitgebreider (ongeveer 30 minuten) dan de daaropvolgende zwangerschapscontroles (15 minuten). Heel regelmatig plannen we meer tijd in als jullie daar behoefte aan hebben.

Tijdens de eerste zwangerschapscontrole verzamelen wij vooral belangrijke persoonsgegevens van jou en je partner. We stellen daarna een een persoonlijk zorgplan op voor tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. We geven advies over gezonde voeding en gaan in op alle vragen die jullie hebben. In de handige brochure ‘Zwanger!’ – die je meekrijgt van ons – is veel informatie nog eens terug te lezen. Tevens is belangrijke en betrouwbare informatie te vinden op www.deverloskundige.nl. Dit is een website die alle verloskundigen in Nederland gebruiken om onze zwangeren voor te lichten.

Het is handig dat je bij de eerste controle een identiteitsbewijs, verzekeringsbewijs en eventuele medicatie die je gebruikt meeneemt.

De tweede controle

De tweede controle informeren we jullie over de onderzoeken die mogelijk zijn bij je ongeboren kindje. Die onderzoeken noemen we prenatale screening (zie kopje prenatale screening). Verder geven we je formulieren mee voor het bloedonderzoek wat alle zwangeren in Nederland standaard krijgen aangeboden.
Je bloed wordt onderzocht op infectieziekten en ijzergehalte. Ook de bloedgroep, rhesusfactor, het suikergehalte en de stollings mogelijkheid van je bloed worden bepaald.
Als er iets afwijkends is kunnen we de juiste adviezen geven. Een gedeelte van het laboratorium onderzoek valt onder het eigen risico.

Elke controle meten we de bloeddruk, je gewicht, vanaf 12 weken zwangerschap de grootte van de baarmoeder en beluisteren we het hartje van jullie kindje. Tijdens elke controle staan we open voor vragen en geven we verschillende adviezen. De zwangerschapskaart die je meekrijgt wordt de gehele zwangerschap bijgehouden.