Miskraam
Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig. Helaas leidt het in sommige gevallen tot een miskraam.
Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en opeens komt er een eind aan die verwachting. Dit kan intens veel verdriet geven.
Hoe jullie een miskraam beleven en verwerken is persoonlijk en hangt af van de situatie waarin jullie verkeren. Neem de tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en met mensen die je vertrouwt. Vaak is steun van de omgeving in deze moeilijke periode heel fijn.
Veel vrouwen willen afwachten tot de miskraam spontaan begint of doorzet. Wij gaan met jullie bespreken hoe lang je wil afwachten en zullen je hierin ook adviseren. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als de miskraam begint zullen we je ondersteunen en begeleiden, ook in de periode daarna. Mocht je op elk moment toch naar de gynaecoloog willen dan zullen we een afspraak voor je maken en voorlichten wat de gynaecoloog voor je kan betekenen.
Voor sommige vrouwen kan het emotioneel en praktisch gezien moeilijk zijn om een spontaan verloop af te wachten. Ook kan het zo zijn dat het lichamelijk te zwaar wordt als het bloedverlies lang aanhoudt. Dan kunnen we je naar de gynaecoloog verwijzen.
De gynaecoloog bespreekt dan de mogelijkheden om de miskraam te behandelen met medicijnen of een curettage.
Ook de periode ná de miskraam kun je op onze steun rekenen. We hebben regelmatig contact en zijn altijd bereikbaar voor vragen.
Meer informatie over een miskraam.
Aanbevolen folder:
Miskraam