Echoscopie

de baby in beeld

Voor echoscopie werken we samen met BovenMaas Prenataal. Zij hebben ervaren echoscopisten en voeren voor ons de echo’s uit. Dit kan op verschillende locatie’s in Middelburg en omstreken.
Een echo van jullie kindje is telkens een heel bijzonder moment en daar doen de echoscopisten van BovenMaas Prenataal hun uiterste best voor!

In de zwangerschap worden een aantal echo’s gemaakt, deze worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Mochten jullie een pretecho willen verwijzen we naar www.echopraktijkzeeland.nl .

Een eerste echo kan gemaakt worden rond 8 weken zwangerschap (op indicatie vanaf 7 weken). Deze echo is te vroeg voor termijnbepaling, maar er kan gekeken worden of het hartje klopt, het een één- of meerlingzwangerschap is en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Soms wordt deze echo vaginaal gemaakt.

Deze echo maken we als je ongeveer 10 tot 12 weken zwanger bent. Met de termijnecho bepalen we hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Wij vinden het belangrijk om dit precies te weten, zodat we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed kunnen beoordelen.

NIPT test.

Als je na counseling (het tweede gesprek bij ons op de praktijk) besluit je kind te laten onderzoeken op Down- Edwards- of Patausyndroom kun je sinds  april 2017 kiezen voor de NIPT test.

De NIPT test is een bloedonderzoek bij de zwangere en kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Het laboratorium onderzoekt DNA wat in je bloed aanwezig is en kan zo zien of er aanwijzingen zijn dat je kind down, edwards of patau syndroom heeft.

Aanbevolen website:
https://www.pns.nl
https://www.meerovernipt.nl

De 13 weken echo.

Vanaf 1 september 2021 bestaat de mogelijkheid voor een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) bij 13 weken.

Al vroeg in de zwangerschap kan er gekeken worden of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft.

Aanbevolen website:
https://www.pns.nl/

https://www.pns.nl/13-wekenecho

De 20 weken echo.

Met de 20 weken echo is kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of er  structurele afwijkingen zijn bij je kind. Er wordt gekeken of er open ruggetje of open schedel is. Ook worden de organen bekeken, de grootte van de baby en de ligging van de placenta. De 20 weken echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanbevolen website:
https://www.pns.nl

https://www.pns.nl/20-wekenecho

Als de verloskundige op de praktijk twijfelt over de groei van jullie kindje tijdens het uitwendig onderzoek krijgen jullie het advies een groei echo te laten maken. Bij deze echo wordt het hoofdje, buikje en beentje van de baby opgemeten. Op deze manier kan dan beoordeeld worden of jullie kindje goed groeit.

Indien er onduidelijkheid bestaat tijdens het uitwendig onderzoek op de praktijk over de ligging van de baby rond 36 weken zwangerschap, zal de verloskundige adviseren een liggingsecho te maken. Bij deze echo wordt gekeken of er sprake is van een hoofd-, stuit- of dwarsligging.