Echoscopie

de baby in beeld

Als praktijk werken wij nauw samen met Echopraktijk Zeeland. Zij hebben ervaren echoscopisten en voeren voor ons de echo’s uit. Dit kan op verschillende locatie’s in Middelburg en omstreken. Wij hebben als praktijk een combinatiespreekuur op onze locatie in het Medisch Centrum Kalverstraat, zodat je na jouw echo-afspraak direct langs kan bij de verloskundige. Super handig!
Een echo van jullie kindje is telkens een heel bijzonder moment en daar doen de echoscopisten van Echopraktijk Zeeland hun uiterste best voor!

Mochten jullie een pretecho willen verwijzen we naar de volgende website www.echopraktijkzeeland.nl

De eerste echo

Een eerste echo kan gemaakt worden rond 6-7 weken zwangerschap. Deze echo is te vroeg voor termijnbepaling, maar er kan gekeken worden of het hartje klopt, het een één- of meerlingzwangerschap is en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Soms wordt deze echo vaginaal gemaakt.

De termijnecho

Deze echo maken we als je ongeveer 10 tot 12 weken zwanger bent. Met de termijnecho bepalen we hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Wij vinden het belangrijk om dit precies te weten, zodat we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed kunnen beoordelen.

De NIPT test

Als je na counseling (het tweede gesprek bij ons op de praktijk) besluit je kind te laten onderzoeken op Down- Edwards- of Patausyndroom in combinatie met of zonder nevenbevindingen, dan kan je bloed laten prikken voor de NIPT test.

De NIPT test is een bloedonderzoek bij de zwangere en kan vanaf 10 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Het laboratorium onderzoekt DNA wat in je bloed aanwezig is en kan zo zien of er wel of geen verhoogd risico bestaat  dat je kindje een chromosomale aandoening heeft.

Aanbevolen website:
https://www.pns.nl
De NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De 13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 bestaat de mogelijkheid voor een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) bij 13 weken.

Al vroeg in de zwangerschap kan er gekeken worden of het kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Aanbevolen website:

https://www.pns.nl/13-wekenecho

De 20 weken echo

Met de 20 weken echo is kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of er  structurele afwijkingen zijn bij je kind. Er wordt gekeken of er open ruggetje of open schedel is. Ook worden de organen bekeken, de grootte van de baby en de ligging van de placenta. De 20 weken echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanbevolen website:

https://www.pns.nl/20-wekenecho

Groeiecho

Er worden niet standaard groeiecho’s ingepland gedurende een zwangerschap. Dit gebeurt alleen op indicatie. Een medische indicatie kan zijn als een zwangere een keizersnede in een voorgaande zwangerschap heeft gehad.
Op het spreekuur wordt op de hand ingeschat of de baby goed groeit. Indien er een twijfel is over de groei van de baby wordt er een echo ingepland. Bij een groeiecho wordt het hoofdje, buikje en beentje van de baby opgemeten. Op deze manier wordt er een inschatting gemaakt van de groei.

Liggingsecho

Indien er onduidelijkheid bestaat tijdens het uitwendig onderzoek op de praktijk over de ligging van de baby rond 36 weken zwangerschap, wordt er een liggingsecho ingepland. Bij deze echo wordt gekeken of er sprake is van een hoofd-, stuit- of dwarsligging.