Prenatale screening

onderzoek naar de ongeboren baby
2 (26)foto prenatale screening 2

Screening op down, edwards- en patau syndroom

Het tweede bezoek bij ons op de praktijk gaat over de mogelijkheid om onderzoek te doen naar je ongeboren baby. Dit is een counselingsgesprek. Samen kijken we wat past in jullie situatie, hoe de draagkracht is en welke levensopvatting voor jullie belangrijk is bij het maken van de keuze wel of geen onderzoek te doen naar je ongeboren baby. Als je na de counseling besluit om onderzoek te doen naar down, edwards- en patau syndroom heb je de keuze uit de volgende onderzoeken:

De NIPT test: is een bloedonderzoek bij de zwangere en kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Het laboratorium onderzoekt DNA wat in je bloed aanwezig is en kan zo zien of er aanwijzingen zijn dat je kind down, edwards of patau syndroom heeft.
De NIPT uitslag geeft deze aandoeningen beter aan dan de uitslag van de combinatietest.

De combinatietest is een veilig onderzoek, wat de kans aangeeft op een kind met down, edwards of patau syndroom. De combinatietest bestaat uit een echo en een bloedonderzoek bij de zwangere. De uitslagen van deze onderzoeken in combinatie met je leeftijd en de zwangerschapsduur bepalen hoe groot de kans is op een afwijking.

Aanbevolen website:
www.pns.nl

Aanbevolen folder:
Informatie over screening op down-,edwards-en patausyndroom

Aanbevolen links: Deze gaan naar de RIVM site onderzoek van mijn ongeboren kind
Meer informatie over de NIPT
Meer informatie over de combinatietest
Alle verschillen tussen de combinatietest en de NIPT op een rijtje

De 20 weken echo

Met de 20 weken echo is kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of er geen structurele afwijkingen zijn bij je kind. Er wordt gekeken of er geen open ruggetje of open schedel is. Ook worden de organen bekeken, de grootte van de baby en de ligging van de placenta. Dit onderzoek wordt gedaan door een gespecialiseerde echoscopist.
De 20 weken echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanbevolen website:
www.pns.nl

Aanbevolen folder:
Informatie over de 20 weken echo