Jolanda komt bij u langs voor de hielprik en de gehoorscreening.

Jolanda komt bij u langs voor de hielprik en de gehoorscreening.

Mijn Verloskundige werkt samen met de GGD Zeeland. In de eerste levensweek van je baby komt Jolanda, of één van haar collega’s, bij u thuis langs voor de hielprik en de gehoorscreening.

Wanneer besloot je dat je dit werk wilde gaan doen?
In januari 2007 ben ik begonnen als screener bij de Jeugd Gezondheids Zorg Daarvoor ben ik kraamverzorgende geweest. Ik wist al op mijn zevende dat ik kraamverzorgende wilde worden en heb dat ook 10 jaar gedaan. Helaas ben ik daarmee gestopt vanwege mijn rug. Ik heb toen eerst voor mijn eigen kindjes gezorgd en wilde daarna weer wat gaan doen. Ik werd als screener aangenomen voor 3 maanden, voor een ziekteverlof, maar ik doe het nu 12 jaar met heel veel plezier! Ik heb al heel veel Zeeuwse baby’s gezien en gescreend.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik kijk de dag van te voren in mijn agenda. Daarin zie ik de baby’s die geboren zijn en waar ik de volgende dag langs ga. De ouders worden door het planbureau van mijn bezoek op de hoogte gebracht. Ik ga van het ene gezin naar het andere om de testen uit te voeren. Soms is het druk en soms heb ik het rustig maar het is altijd weer afwisselend doordat je in veel verschillende gezinnen komt, zo leuk!

Met wie werk je samen?
Dit werk is heel solistisch maar ik werk natuurlijk graag samen met de kraamverzorgenden die in de gezinnen aanwezig zijn. En ik heb vier collega’s die dit werk ook doen. Ik werk vooral op Walcheren, maar ben in heel Zeeland inzetbaar. We hebben ons hoofdkantoor in Goes maar ik kan alles vanuit huis doen met de laptop. Na het huisbezoek vul ik digitaal het kinddossier in wat dan later weer gebruikt word door het Consultatie Bureau.

Wat maakt jouw werk bijzonder?
Ik vind het heel bijzonder dat ik, op zo’n mooi moment in het leven van mensen, even deelgenoot mag zijn van het grote wonder dat een baby is. Ik vind het fijn om ouders uitleg te geven over de onderzoeken en op hun gemak te stellen. En ik ben blij als mensen tevreden zijn als ik mijn werk heb gedaan en weer wegga.

Heb je nog tips voor de ouders?
Mijn advies is vooral om niet tegen het onderzoek op te zien. Mijn ervaring is dat het altijd meevalt. Wij zijn opgeleid om het onderzoek goed uit te leggen en met veel zorgvuldigheid uit te voeren. En we merken altijd dat baby’s er nauwelijks van last van hebben.
Nog wat weetjes…
De hielprik en gehoorscreening worden gedaan in de eerste levensweek van uw baby. Wij geven in de laatste weken van de zwangerschap de folder mee om deze thuis rustig door te lezen. Op de website RIVM kun je alles over de hielprik lezen.
Op deze website vind je ook alles over de gehoorscreening:  Er staat zelfs een filmpje op over het onderzoek.
Hoe wonderlijk is het dat je van je baby binnen een paar minuten weet of het gehoor goed is.