Echoscopiste Majdi van de Beld

MijnVerloskundige werkt samen met… echoscopiste Majdi van de Beld

Alle vrouwen komen tijdens de zwangerschap in aanraking met de echoscopist. Een echoscopist is een specialist op het gebied van echoscopie, een techniek waarbij de baby door middel van geluidsgolven in beeld gebracht kan worden. Echoscopie is een mooie manier om de zwangerschap te kunnen volgen.

Echoscopiste Majdi is werkzaam voor SHL en zij is eigenaar van pretechobureau ‘Echopraktijk Zeeland’ in Vlissingen. Wij zochten haar op om haar wat vragen stellen over haar beroep.

Wanneer besloot je dat je echoscopiste wilde worden?
Ik ben van oorsprong operatieassistente. Tijdens mijn eerste dag op de operatiekamer kwam ik erachter dat het werk niets voor mij was. Diezelfde dag nog heb ik mijn spullen neergegooid en ben ik letterlijk van de operatiekamer afgerend. Via het ziekenhuis waar ik destijds werkte, ben ik terechtgekomen op de Eerste Hart Hulp. Daar ben ik begonnen met het maken van cardiologische echo’s voor mensen met hart- en vaatproblemen. Vervolgens ben ik ook andere echo’s gaan maken. Inmiddels zit ik al bijna 30 jaar achter de echomachine.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Mijn werkdag speelt zich voornamelijk af achter de echomachine. Ik praat veel met mensen en begeleid hen in de emotie. Meestal probeer ik het ijs te breken door het maken van grapjes. Mensenkennis is erg belangrijk in mijn werk. Wanneer men binnenkomt probeer ik in te schatten wie ik voor me heb en welke benadering het meest passend is. Ik probeer er altijd iets moois van te maken. In 2006 ben ik naast mijn reguliere werkzaamheden gestart met pretechobureau ‘Echopraktijk Zeeland’. Door middel van pretecho’s kan ik zwangeren en hun partners de baby in 3D en 4D laten zien. Dit levert hele mooie beelden en momenten op die ik samen met de ouders mag delen.

Met wie werk je samen?
Het werk van een echoscopist is vrij solistisch; ik maak de echo’s zelfstandig. De echo wordt door de verloskundige aangevraagd en met haar overleg ik regelmatig. Verder heb ik een goede achterwacht aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. Met hen kan ik altijd overleggen over gemaakte beelden.

Wat maakt jouw werk bijzonder?
De emoties van mensen maken mijn werk bijzonder. Sommige mensen zijn blij als ze bij mij komen, anderen krijgen slecht bericht en moeten huilen. Na zo’n bericht probeer ik mezelf op te laden om er voor de volgende cliënt weer volledig bij te zijn. Soms zie ik mensen die al heel lang een kinderwens hebben en dan plotseling zwanger zijn. Dat zijn bijzondere momenten.

Heb je nog tips voor aanstaande ouders?
Liefde is alles. Ik geloof dat als je veel liefde geeft, je ook veel liefde terugkrijgt. Het ‘ouder-zijn’ vind ik de mooiste titel die je kunt krijgen en dat gaan de mensen die bij mij komen ook ervaren.

MijnVerloskundige Middelburg e.o. werkt voor echoschopie samen met de SHL-groep. Op onze website kun je terecht voor meer informatie. Voor pretecho’s verwijzen wij u graag naar Echopraktijk Zeeland te Vlissingen.