Echoscopie

de baby in beeld

Voor echoscopie werken wij samen met SHL groep. Zij hebben ervaren echoscopisten in dienst en voeren voor ons de echo’s uit op verschillende locaties op Walcheren/Beveland. Een echo van jullie kindje is telkens een heel bijzonder moment  en daar doen de echoscopisten van de SHL hun uiterste best voor. In de zwangerschap worden een aantal medische echo’s gemaakt, deze worden vergoed door de zorgverzekeraar (op de combinatietest na) en hiervoor is een verwijzing van ons nodig. Mochten jullie een pretecho willen verwijzen we naar www.echopraktijkzeeland.nl .

Een eerste echo kan gemaakt worden rond 8 weken zwangerschap (op indicatie vanaf 7 weken). Deze echo is te vroeg voor termijnbepaling, maar er kan gekeken worden of het hartje klopt, het een één- of meerlingzwangerschap is en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Soms wordt deze echo vaginaal gemaakt.

Deze echo maken we als je ongeveer 10 tot 12 weken zwanger bent. Met de termijnecho bepalen we hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Wij vinden het belangrijk om dit precies te weten, zodat we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed kunnen beoordelen.

Deze echo is onderdeel van de combinatietest. Hierover kun je meer lezen op deze website bij het kopje prenatale screening. De echo wordt gemaakt tussen de 12-14 weken en wordt  niet vergoed door de zorgverzekering.

Als de verloskundige op de praktijk twijfelt over de groei van jullie kindje tijdens het uitwendig onderzoek krijgen jullie het advies een groei echo te laten maken. Bij deze echo wordt het hoofdje, buikje en beentje van de baby opgemeten. Op deze manier kan dan beoordeeld worden of jullie kindje goed groeit.

Hierover kun je meer lezen op deze website bij het kopje prenatale screening

Indien er onduidelijkheid bestaat tijdens het uitwendig onderzoek op de praktijk over de ligging van de baby rond 36 weken zwangerschap, zal de verloskundige adviseren een liggingsecho te maken. Bij deze echo wordt gekeken of er sprake is van een hoofd-, stuit- of dwarsligging.